Wednesday, October 25, 2006

Tom Cruise dan Keira Knightley

Assalamualaikum..

Hohoho. dengar sini, gosip hollywood terbaru siot.. ke dah lama? huahuahua. mane laa gua tau kan. gua bukan layan sangat gosip2 nih, sama ada hollywood mahupon bollywood. tapi tu laaa. pasangan Tom Cruise dan Keira Knightley dikatekan selalu dikantoi berjalan bersame2 menuju ke mane2 pon. haaaa. jengjengjeng. lebih menarik lagi apabila mereka selalu berjalan bersame2 di bumi england nih. lebih lebih menarik lagi apabila mereka selalu berjalan2 di sekitar uni gua, University of Warwick. lebih lebih lebih menarik lagi apabila mereka rupe2nye suke masuk klas gua. dah jadi macam klasmate gua laa kirenye. tapi segala kemenarikan tersebut makin hilang apabile lu orang semua mendapati bahawa gua sedang menipu. sbnarnye mamat2 yang gua maksudkan adelah klasmate2 gua, yang sorang ade gaye macam Tom Cruise dan sorang lagi ade rupe macam Keira Knightley laaa sket2. tapi dua2 pon jantan laaa. kohkohkoh. diorang sahabat baik. gua harap tiada sebarang hubungan kurang manis antara diorang kerana hubungan sebegitu adalah haram. kohkohkoh. sekian, wassalamualaikum.

Monday, October 23, 2006

Apa Erti Semua

Assalamualaikum.

Selamat Hari Raye.
Maaf Zahir dan Batin.

Wassalamualaikum.

Monday, October 16, 2006

Sleepie Sleepie Sleepie

Assalamualaikum..

Nampaknye hari ahad gua minggu ni memang no better than hari ahad gua minggu lpas. mule2 gua nak citer pasal hari ahad minggu lpas. citer die pendek je. gua tido lpas subuh laa haritu. skali terjage sebab azmir call. tengok2 jam pukol 3.30 petang. aiyahhh. teruk kan. tapi tak seteruk hari ni. gua tido lpas subuh jugak laaa. skali terjage sebab ade orang ketuk pintu bilik gua. diyana nak pinjam rice cooker rupenye. gua ingat time tu tengah hari lagi. pelik gak ahh gua die nak buat mende masak nasik tengah2 hari bute ni kan. tapi maybe die takleh puase ke ape ke kan. demam. so takpe laa. gua pon kasi tau laa kat mane gua simpan periuk nasik gua. pastu die tanye, "lu nak nasik jugak ke? gua buleh masakkan skali," cenggitu laa lebih kurang ayat die kan. tapi obviously die tak cakap lu-gua ngan gua laa kan. lagi skali gua ckp dalam hati, wei gua puase laaa. aiyahh. so gua pon cakap "takpe laa, takyah2". pastu die pon blah. time tu laaa gua toleh kat jam. rupe2nye dah pukol 5.30 petang. ngaaaaa. apsal laaa gua slalu je lupe diri kalo tido nih. so gua pon cepat2 pi mandi, smayang (zuhur & asar) & prepare makanan untuk berbukak sket2. kol 6.12 dah bukak puase. ergghh. cam tak bermakne je puase gua hari ni.

So, begitulah ceritenye. gua harap lpas ni gua tak lupe diri lagi bile tido. huhuhu.

Wassalamualaikum.

Friday, October 13, 2006

Missie Missie Missie

Assalamualaikum..

Malam tadi gua tido kire awal gak laaa. jam baru kol 1130 gua dah lepak atas katil. awal sungguh tu. pastu main2 game sket dalam henfon gua kan. tapi sblom kol 12 dah tido laaa. tibe2 gua terjage. ade orang ketuk pintu bilik gua laaa kan. kejut sahur. suare cam suare Diyana. so gua pon menyahut laa konon2 memang dah nak bangun kan. tapi gua malas nak bangun lagi, sebab biasenye Diyana & Hisham bangun sahur awal sangat (kalo compare ngan gua laa kan). selalunye gua baru nak masuk kitchen diorang dah abes makan dah. tu laa pasal gua malas nak bangun lagi bile Diyana yang ketuk pintu. kalo Farizal ke Azmir ke yang kejut gua bergegas2 jugak laa kot. huahuahua. maka gua pon sambung laa tido, tunggu alarm gua berbunyi laaa kan. pastu tetibe gua terjage. eh apsal terang semacam je bilik gua. gua pon check fon gua. dah pukol 930 pagi rupenye. gua check alarm apsal tak bunyi, rupe2nye gua tak set alarm pon malam tadi. aiyahh. miss sahur, miss subuh, miss lecture pukol 9. hence the title missie missie missie. takde kene mengene ngan misi (nurse) tuh. ngahngahngah. inilah akibatnye bile orang dah kejut, gua sombong taknak bangun. pastu nak dijadikan citer, time sombong2 tu laa plak buleh terlupe nak set alarm. padan muka gua laa kan. adehhh. lpas ni gua insaf laaa. sape2 pon kejut gua akan bangun dengan segera laa, hatta kalo Ustaz Khairuddin mahupon Ustaz Nordin yang kejut. huahuahua. memang carik nahas laaa kalo ustaz2 tu kejut gua tak bangun kan...

Tammat, wassalamualaikum!

Yorkie Yorkie Yorkie

Getting The Best From Your Workout

To achieve the best results from your workouts it is important to apply the principle of “overload”. Simply ask yourself how hard the last few repetitions of each set are. On a scale of 1-10 (1-easy, 10 – very very hard). You are aiming at an 8 to 9 on the rate of perceived exertion scale over the last three repetitions.

Number of Repetitions for Different Training Benefits

If you want to train for hypertrophy (size) keep your sets between 8 – 12 repetitions. Repeat each individual exercise 2 or 3 times increasing weight slightly and decreasing repetitions ie. 1st set 12 repetitions, 2nd set 10 repetitions, 3rd set 8 repetitions, rest for 1 minute between sets. If you want to train for shape/definition, sets should be 12 – 15 repetitions. 1 to 2 sets both of between 12 - 15 repetitions. Rest for 1 minute between sets.

Advantages of a Free Weight Workout

A work-out with free weights such as dumbells is more functionally beneficial than fixed equipment. A work-out that emulates every day activity is ultimately more advantageous that one where the equipment holds you steady and allows you to perform only certain movements.
We move in a synchronised manner, one area assisting another. It is therefore advantageous to exercise in this way, thus encouraging strength and stability using the bodies natural movement patterns. When using free weights it is useful to note that other muscles apart from the prime movers, play a big part in the exercise process.

...

[Taken from York Dumbell Exercise Chart]

-gua budak baru blajaq, selame ni main buat bodo2 je. patut lerr tak maju2-

Tuesday, October 10, 2006

Hari Semalam Dalam Sejarah

Assalamualaikum..

Semalam buat pertame kalinye gua beli buku teks. huahuahua. dah masuk 3rd year baru nak beli buku. aihh. gua beli ni pon sebab murah, £7.00 for a new copy. buku tu murah sebab lecturer gua yang tulih sniri. so die apply kat publisher die untuk jual murah kat student2 warwick. hahaha. bagus2. kalo die tak buat gitu maybe sampai bile2 pon gua tak akan pernah beli textbook kat warwick nih. aiyahhh.

Oh yeah. lupe gua nak bagitau. textbook tu untuk module History of Computing. hahaha. buku tu tajuknye Computer: A History of the Information Machine. best gak ahh blaja computing punye history nih. pagi tadi lpas subuh gua rilek2 jap, pastu mengaji laa sket sempena Ramadhan al-Mubarak kan, pastu terus bukak & bace buku teks baru tu. sedap gak ahh bace. pastu kol 10 tadi ade lecture History of Computing. and mase lecture tadi gua tak tido pon. giler ahhh. semangat nih! oklaa, tu je gua nak habaq.

Wassalamualaikum!

Monday, October 09, 2006

Kad Raye (busuk n mahal)

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh..

Entry kali ni, gua khaskan untuk tayang/promote kad raye. kad raye ni homemade, tapi bukan gua yang buat. gua tolong buat iklan je. tapi taktau laa apsal brader yang buat kad tu amat baik hati laa plak nak letak name gua kat belakang kad tu kan. kahkahkah.

Gua bajet harge dalam £1.00 laa sebijik. hohoho. bukan gua yang letak harge. brader yang buat kad ni laaa yang letak harge tu. mahal ke? lek2 dulu. cube lu orang tengok dulu camne rupe die. siap dengan envelope skali brader tu kasi tau tak. tapi yang tak berape best nye, kad raye brader ni hitam putih je. kohkohkoh. brader tu cakap die malas nak beli ink kaler laaa. printer brader tu brand lexmark yang terkenal dengan kemahalan ink nye. nanti kalo brader tu buat kaler2 kang lagi mahal laa plak. terpakse jual dengan harge £18.00 sekeping. sape nak beli? huahuahua. tipu gile laa kan. contoh je tu. so harge £1.00 ni kire murah laa. siap termasuk komisyen gua lagi tu. kohkohkoh.

Okeh2 enuff talking. sebijik gambar memberi seribu kate2. so korang dengar laa sniri kate2 daripada gambar2 di bawah. click laa mane2 gambar kalo lu orang nak tengok dalam size sebenar kan...



Ini rupe paras depan die laa.. hitam putih, tapi kertas hi-quality punye..



Ni plak bahagian dalam die laa.. double layer tuu.. mahal nih..



Belakang die.. kan gua dah cakap ade name gua.. apsal ntah.. haaa saspek2..



Envelope jugak disertakan.. haaa amacam..

Hohoho.. walaupon takde mane2 gambar tu yang diiringi seribu patah perkataan, tapi cenggitu laa lebih kurang rupe die.. hohoho..

Sesape yang dok dekat ngan gua buleh laaa sound gua kalo nak. kalo lu orang dok jauh2, aihh susah laa plak gua nak pos ape2 semua kan. so sape yang dok jauh2 takyah laa susah2 nak mintak. hahaha. cenggini laaa. sape yang dok jauh2 kalo nak gua email laa die punye design. tapi lu orang kene print sniri pastu potong sniri pastu gam sniri laaa kan. alaa mudah je tu. tapi harge £3.00 laa plak. eh, apsal lagi mahal? haaa. adekah lu orang bajet kalo kene print-potong-gam sniri lagi murah? no no no. dengan membeli design tersebut lu orang buleh print-potong-gam beberape banyak kad pon yang lu orang nak. sebab tu laa lagi mahal. kire bagus jugak laa kalo lu orang nak tong-tong dengan member2 lu orang kan. err, tong-tong = kongsi laaa. hohoho.

So, sape nak sile bagitau gua. sape taknak gi main jauh2. shuh2. errr gua rase bisnes sebegini tak akan maju. hahaha. correction2: sape taknak sile laa bagitau member2 lu orang yang lain kot2 diorang nak kan. haaa baru laa buleh maju sket bisnes gua.

Sebagai penutup, gua nak mintak ampun dan maap kat member2 gua yang bakal mendapat kad raye buatan sendiri ni daripade gua. bukan ape, sebagai promoter gua dapat laa special price kan, jimat sket. pastu gua usha2 kad raye kat kedai pon tak seberape gak laa. tahap kad raye kanak2 je. arrgghh. maklum laa kat UK ni mat saleh bukan sambut hari raye. sengal btol laaa.

Wassalamualaikum!

Friday, October 06, 2006

Banyak Bende

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh..

Hmm. banyak gak bende yang terase cam nak diluahkan nih. hohoho. takpe2. one by one laaa kan. ooo yeah. gua teringat mase cuti summer haritu. gua jalan2 ah sket. lpas balik kampung (kezen gua kawen), gua lepak KL lak seminggu. 2 malam lepak kat tempat Acap kat HUKM, 2 malam lepak kat tempat Daos kat UPM, 2 malam lepak kat tempat Anip kat UM, 2 malam lagi lepak kat rumah Rudeng kat Bangi. wahhh, cam dah plan plak semua tempat gua gi 2 malam kan. mane ade, kebetulan je tetibe semua 2 malam. hmmm.

Tapi satu bende yang gua tak berape paham mase gua lepak2 kat KL tu ialah tragedi tayar pancit. tayar motor laaa. hari first gua sampai KL tu, gua tumpang moto Acap, pi kenduri kawen member gua (ArepHon) kat TTDI. malam tu lpas kenduri biase ah jumpe member2 lame lepak2 kat kedai kan. tapi nak jadi cerite tibe je tayar blakang pancit. chitt. tapi dengan kepakaran diorang lpas jugak laa balik rumah kan. pastu esok pagi Acap pi laaa repair tayar motor die. malamnye aku tumpang motor Mirul plak. mase tu dari tempat Daos nak pi tempat Acap. elok2 je sblom masuk highway, tayar motor Mirul plak pancit. tayar blakang jugak tuh. chisss. apekah semua motor yang aku tumpang akan pancit? aku rase aku takde laaa berat sampai tahap memancitkan tayar. arrghhhh. diet2!

Mase cuti summer gak banyak laaa plak citer indon. Malim Kundang laaa, Bawang Putih Bawang Merah laaa. aihh. ade satu hari tu, gua lepak2 ngan adik gua yang baru 3 tahun tu, Puteri Damiea namenye. time tu petang laa kan. tengah lepak2 tibe2 mak gua (selaku peminat setia Bawang Putih Bawang Merah) panggil adik gua tu ajak tengok skali. tapi adik gua taknak. bile gua tanye apsal taknak tengok citer tu, die cakap kang die nangis. erkkk. pastu die cakap citer Malim Kundang pon die takmau tengok sebab takut nangis. hahaha. adik gua ni sensitip gak aaa. penah skali tu, tengah tengok TV laa kan, ade laaa cerite melayu tu, bapak die tengah sakit kan. pastu tetibe meninggal. pastu budak yang dalam TV tu pon nangis laa kan. tibe adik gua join sekaki, nangis jugak. hohoho. aihh tetibe gua rindu kat adik gua. kohkohkoh.

Ni citer pasal adik gua lagi sorang plak. name die Kakcik laaa. tengah blaja kat UiTM kan. haritu die baru beli laptop. hohoho. jeles2. gua pon takde laptop. mane aci kan. hahaha. takpe, tu lain citer. ni nak citer bende lain ni. so malam lpas die beli tu, gua pon tolong laaa install ape2 bende yang penting2 & best2 yang mamat kedai tu tak install kan. pastu gua pon cakap laa kat Kakcik tu, "eh lu kalo nak ambik MP3 dalam PC gua lu pegi laa copy". wahaha. tipu gile cakap lu-gua dengan adik2 kan. tak baik tak baik. gua cakap dengan sopan santun laa kan. pastu die pon pi laaa copy MP3 dari PC gua masuk dalam USB. lpas dah siap tu, gua laaa plak copy MP3 dari USB tu masuk dalam laptop die kan. yelaaa, kire gua nak tolong susun terus laa kan. senang sket nak organise. mula2 jumpe lagu2 biase2 je ahhh. stakat Linkin Park tu normal je kan. Green Day pon ade gak die copy. normal lagi tuh. tapi tibe ade Slipknot. ape kes? banyak plak tuh. weh gua pon tak layan Slipknot nih. bingit gile. argghh tertekan gua adik gua dengar Slipknot. gua takleh accept. lain kali dengar laa dangdut ke kan. baru laa ngam. kohkohkoh. takpe, biarkan adik gua dengan Slipknot-Slipknotnye.

Citer lain plak. baru je tadi gua rase bersalah laa plak kat sekor lalat. ntah camne die buleh sesat dalam bilik gua kan. sejak petang tadi laaa dok menonong je tak berarah. kesian plak gua tengok kan. tak jumpe tingkap kot. maka gua pon bukak laa tingkap luas2, nak kasi can die kluar kan. tapi die tak kluar2 jugak. gua pon tepis2 laaa nak halau die kluar kan. terer laa plak die mengelak. arghh. gua pon ambik ridsect. bajet nak kasi pengsan je, lpas tu senang ah gua nak letak die kat luar kan. tapi tibe2 gua lupe diri. lpas lalat tu jatuh je atas lantai, die dah mabuk2 kan. takleh terbang dah. gua sembur lagi ridsect. bertalu2. adeh. pastu die dah tak bergerak dah. alamak. ape gua dah buat. lalat tu takde buat salah ape2 pon kat gua kan. mane laa tau die tersesat je ke kan. adoi. sakit jiwa gua dibuatnye. nak taknak, gua pon ambik laa kertas nak ceduk lalat tu nak letak kat luar kan. tak bergerak2 jugak lagi. arghhh. pastu gua pon letak laa kat luar tingkap, dengan harapan angin yang bertiup segar tu akan memulihkan pernafasan lalat tu laa kan. tapi ntah laaa. cam takde ape2 kemajuan pon. maka gua pon meninggalkan lalat tersebut di tepi tingkap dan menulis perenggan ni. eh tunggu jap, gua nak tengok lalat tu ade lagi ke tak kat luar tingkap... [beberape saat kemudian] huhuhu lalat tu dah takde kat situ laaa. aku harap die dah sembuh seperti sediakala dan tidak lagi memasuki bilik gua yang jahat ini. sekian kisah lalat. tu kisah lalat. gua ade lagi kisah cicak ngan kisah tikus, tapi lain kali laa kot. sape pon nak dengar kisah binatang2 ni kan. lu orang pon taknak bace kan. amende lerrr.

Oh yeah. kan haritu mase summer break gua kene pegi buat latihan praktikal kan. sponsor gua (TNB) laaa suruh buat praktikal. kitorang panggil praktikal tu Latihan Industri (LI). gua malas nak cerite banyak, sebab kalo lu orang nak tau ape kisah sebenar (dan tak berape benar) lu orang bace laa gua punye LI Report. LI Report ni memang sebijik2 ape yang gua hantar kat sponsor gua lpas LI tu. merepek gile laa ayat2 gua dalam tu. isk. lpas gua hantar tu, gua bace balik, ade laa terjumpe due tiga ayat salah grammar, salah eja. tapi yang tu pon gua tak btolkan lagi. maknenye ape yang gua letak kat sini ni memang ape yang sponsor gua dapat laa. kalo lu orang rajin lu orang bace laaa. adehhh.

Amende lagi ni. banyak gak lagi gua nak citer. bende2 siries, bende2 tak siries, bende2 separa siries, semua ade laaa. tapi dah tak larat. lain kali plak yeah. lu orang pegi laa buat bende2 lain yang berfaedah sebelum membuang mase lagi skali kat sini suatu hari nanti okeh?

Oh yeah. sblom tu. gua nak bagitau ni. drama bersiri busuk yang bertajuk Dunia Baru tu kan, abes sampai episod 13 je rupenye. so nak dijadikan cerite, gua ade laa complete dari episod 1-13. lu orang taknak tengok kan. so takyah laaa susah2 gua upload dah. huahuahua. gua saje je bagitau ni nak kasi lu orang yang tengok tak abes tu rase jaki ngan gua. baik lu orang jangan jaki. sempena bulan puase ni baik lu orang lupekan aje citer berunsur sosial sebegitu. wokeh. hohoho.

Okeh laa. lain kali pulak.

Wassalamualaikum!

Monday, October 02, 2006

Antara Lu Ngan Gua

Assalamualaikum warahmatullah..

Akhirnye gua dah masuk bilik baru gua kat Claycroft. bilik on campus, senang laa sikit. takyah naik bas nak gi skolah. pastu bilik pon ade orang kemaskan. gua tak kesah pon kalo takde orang kemas bilik gua, bilik gua ok je. tapi yang penting ade orang kemaskan kitchen. sebab kitchen kompem bersepah gak ah kalo duk ramai2 ni kan. macam2 jenis orang kat dunia.

Satu je yang gua rase tak berape best duduk on campus ni. takleh menorrent. ngeeeeee. hidup gua, jiwa gua terase kosong kalo sehari tak download something kat torrent. hohoho. over laaa plak kan. kalo jiwa kosong baik lu gi solat ke, bace al-Quran ke, berdoa ke, ye tak? ye laa tu. kalo tanye soalan tu kat sape2 pon rasenye takde yang berani menyangkal. tapi berape kerat je yang mengamalkan? haaaa tetibe bertazkirah plak. takpe, sempena bulan puase ni kan.

File-sharing yang lain macam DC++ ke. gua taktau laaa ade ke tak dalam campus. mase gua first year dulu ngam je gua layan DC++ dalam campus. tapi mase gua second year, gua off campus. bbdak yang duduk on campus cakap DC++ dah kene ban. padan muke diorang laa kan. gua duk off campus sedap2 je layan bittorrent, ape kesah ngan DC++ kene ban kan. so tahun ni giliran gua plak laa duduk on campus. torrent takde. DC++ pon rasenye cam takkan ade. aihh. takpe laaa. pasti ada rahmat di sebaliknya kan. at least takde laa gua buang mase tercongok depan PC dok nunggu download complete kan (itu laaa aktiviti aku seharian tahun lpas). hahaha. gile buang mase.

Penat laa gua nak naip lagi. dok nunggu bukak puase ni. hari ni cam penat sket ah sebab baru angkat & unpack barang2 tadi kan. kemas2 bilik. layan2 ebay. hahaha, sempat lagi tu.

OK laa. gua chow dulu. tenkiu laa kat lu orang sebab sebok membace. lu orang ni takde keje lain ke haa?

Wassalamualaikum warahmatullah.