Sunday, February 01, 2009

Suraya

Assalamualaikum.

Suraya atas jambatan kat Putrajaya

Interior hitam-merah yang meruntun jiwaku.
Gambar dipinjam dari PAULTAN.ORG


Apsal name die Suraya? Aku pun tak tahu lah. Tanye laa die.

Kereta ini, dah dipakai lebih kurang 2 bulan...
Dah jalan lebih kurang 4,000 km.
Dah calar sane sini, contohnye skirting depan and skirting tepi tu.
Dah langgar macam2, dari pasu bunga, batu tepi jalan, sampai bumper kete orang.
Dan jugak langgar lampu merah. Kire langgar jugak laa kan.
Dah kene saman. DBKL saman sebab tak bayar parking, polis saman sebab speeding.
Paling laju penah bawak 170km/j je baru.
Tapi mase kene saman tu bawak 96km/j je (speed limit 80km/j).
Boleh tak? Tak berbaloi langsung.

Mase drive dalam KL, minyak around 8.0 liter per 100 km.
Kalau kat highway, 6.8 liter per 100 km.

Berhati2 bile nampak di jalanraye. Pemandunye kurang berhemah. Muahahahaha.
Selamat Hari Wilayah!

Wassalam.

12 comments:

mushana udon mustafa said...

"Mase drive dalam KL, minyak around 8.0 liter per 100 km.
Kalau kat highway, 6.8 liter per 100 km."

ko kira sendiri ke ko pakai info dlm brochures? camne ko kira sendiri ek?

neutsch badtz CPS. lebih kurang 4-year old 1.5l VVTi jugak. but with more power... bape, 120ps, 125hp?

Faizul Azmil said...

"camne ko kira sendiri ek?"
Soalan yang bagus En. Mushana.

1. Sediakan jam randik di dalam kereta.
2. Sediakan buret dan pipet di dalam tangki minyak.
3. Tengok meter - berape liter per 100 km. Ngehehehehe.

Aku skip step 1-2, terus ke step 3.

Power? Brochure cakap 125hp.
Kalau aku nak kire sniri, kene gunakan ticker tape, tolok skru mikrometer, tolok geiger-muller dan lain2.

zulkarnain said...

sungguh merah hitam xkene dgn ko...
hohohoh
ape cer 2blan dh calar sane sini...
bila smpi 160km/j ade gegar/vibration x? tahniah kerana dgn baik hatinye kene saman...
FYI - ako rase lagi wajar saman dekat area 80km/j dr saman dekat hiway... hiway layak speeding 140 or more tapi jln2 biase byk simpang bahye hohoh

sayut said...

bojol...bojol...
nasibmu sungguh malang skali...
tp dpt bwk awek naik keta, tak terhitung harganya...

Faizul Azmil said...

"FYI - ako rase lagi wajar saman dekat area 80km/j dr saman dekat hiway... "
aku kene tu kat federal. ke dah masuk metacorp. highway jugak la. anyways, maksud aku tak berbaloi tu sbb aku cume 16km/j je over the speed limit. hehehehe. ape2 pun, lesson learned. or learnt. mane2 lah.

"tp dpt bwk awek naik keta, tak terhitung harganya..."
very well said sayut, very well said. kakakaka.

Faizul Azmil said...

lupe nak jawab.
"bila smpi 160km/j ade gegar/vibration x?"
takde. kete tak vibrate. jiwa aku je. cuak ar kan. muahahahahaha.

mr dx said...

betul kaa saman..aku rase die berenti kan je la kereta. takde pun die bagi surat saman aritu? yg saman pos tu biasanya kalo kamera tangkap ko tgh speeding kan..

Faizul Azmil said...

ooo eh... tak saman eh? bagus2.
nasib baik aku takde attempt nak bagi rasuah. muahahahahaha.

just kidding.
jauhi rasuah.
rasuah merosakkan bangsa.

maksutimah said...

bojol tetiba kesatria aku kemek... calar2 takde damn!!!!!
btw aku pon kna tahan ngn polis kat lancang kuning... dia kata dia saje nak wat spotcheck, tp kete lain x kena pon... cuak gak teman... aku x speedy sgt pon 130km/j je bawak...
sungguh bengang!

Faizul Azmil said...

wahahahaha. welkam to the klub!

CIKGU SHAHRIL said...

cps... hari cps sy pun dah capai 30K sejak digunakan pada april 2009.
petrol lak 6.4 liter/100km
calar sikit2 tu biasa ler...
hibuscus tea jadi pilihan dan memang susah nak cari kaler tu d pahang

Faizul Azmil said...

Sekarang dah bawak dengan berhemah, so fuel consumption dah turun jadi 6.5 liter/100km. Mileage pun baru nak capai 30000 km... now dalam 29000 km gitu.

Calar? Bukan takat calar, dah selamat eksiden dah pun. Haha. Tapi semua ok. Lepas repair, calar pun hilang.

Kaler Hibiscus Tea mmg unik. Tapi memang dari dulu minat kete kaler putih, so beli je ler genetic Silver, itu je yang paling 'putih'. Haha.

Hahaha. Apsal macam kasi report update kat Cikgu lak nih. Hehh.