Saturday, March 14, 2009

Mazda 6

Assalamualaikum.

Saje. Nak citer sedikit. Haritu aku drive balik kampung. Ade emergency case. Aku balik dengan auntie aku la. So seperti biase bila atas highway, sangat susah untuk aku "mengekang" kaki aku daripade menekan pedal minyak. Hehehe. Aku drive around 160 km/j, auntie aku akan tegur, "angah, dah lebih speed limit tu ngah..." hehehehe. So dengan penuh taat setia aku pun slow laa sikit... patuhi had laju 110 km/j gitu... tapi kejap je laa. 5 minit lepas tu naik balik 160. Muahahaha. Auntie aku pun tegur 2-3 kali je. Pastu die pun dah malas nak tegur kot. Hehehehe. Mase tu weekday, jalan kosong. So memang sedap laa nak laju2 sikit. Aku explain kat auntie aku, die pun paham kot.

Itu cerita mase drive dari KL balik ke kampung. Oleh sebab esoknye kene kerja, so malam tu jugak kene drive balik ke KL laa. So, malam punye cerita macam kelakar sikit. Sebelum tu, sedikit fakta sampingan: aku sejak akhir2 ni sememangnya sedang sangat2 mengkagumi kecantikan Mazda 6. Sile rujuk gambar di bawah. Kete tu nampak sangat cun, so aku siap guna sebagai wallpaper + screensaver untuk PC aku lagi. Muahahahaha.



OK, sambung balik cerita malam tu. On the way balik KL laa ni. Aku baru masuk highway laa time tu. Seperti biase, aku terus je masuk ke lane paling kanan, memang tengah prepare nak laju2 sikit laa ni. Tapi tengah nak pick up speed tu, tetibe ade orang "kasi api" kat belakang. "Kasi api" tu maknenye same laa macam flashing the headlight, bagi yang tak paham bahase orang kampung... hehehehe. Aku pun dengan rase terpakse masuk laa lane kiri jap. Nak kasi laluan. Sambil2 tu dalam hati sempat lagi emo, "ak elah mamat ni, lek aaaa". So, lepas die potong tu, aku pun masuk balik lane kanan, and kejar balik kete tu. Ikut betul2 belakang die. Memang dah hobi kan, nak buat camne... muahahahaha.

Oh oh oh... rupe2nye kete yang kasi api tadi tu ialah sebuah Mazda 6. Damn, what a coincidence. So, ok... sambil2 ikut bontot kete tu, sambil2 usha laa kan. Dan oleh sebab die bawak around 140 km/j gitu, aku pun same je laa speed lebih kurang tu jugak (dalam hati aku dok ngutuk, "ak elah, takde laa laju sangat pun. Kecoh je suruh aku ke tepi tadi." Tapi acceptable la, malam kan... hehehehe). Secare automatiknye auntie aku tegur lagi, dah lebih speed limit katenye. Aku pun, "ye laaa, ye laaa," tapi tak slow jugak. Hehehe. Keji je perangai. Aku pun explain lah kat auntie aku perihal kete Mazda 6 tu kasi api tadi. Auntie aku cakap takyah layan, budak2 muda lagi tu. Ey, aku pun muda lagi ar kan. Hehehehe.

Anyway, tak lama lepas tu (masih lagi mengikut di belakang Mazda 6 tu), tibe nampak ade polis kat depan. Damn. Kete Mazda 6 kat depan tu polis dah suruh ke tepi dah. Haruslah sebab speeding kan. Aku dok pikir, kalau die kene, aku pon kompem laa kene jugak, sebab aku dok ngekor same je speed kat belakang die. So bile turn aku lalu tepi polis tu, memang macam dah berserah je la. Auntie aku pun dah gelak2 kat sebelah, "haaa tu laaa... tadi degil... hahaha..." Tapi bile polis tu macam takde suruh aku ke tepi pun, aku macam pelik la. Aku pandang polis tu, die buat derk je... so aku pun jalan je laa terus. Selamat... maybe kete Mazda 6 tu kantoi dengan speed trap yang kat belakang kot, before aku masuk highway tu... hehehe. Lega den...

So lepas tu, macam insaf laa sikit. Atas nasihat auntie aku, aku pun set auto-cruise: fixed speed at 110 km/j... muahahahaha. Jadi pemandu berhemah gitu... siap stay kat lane kiri lagi. Hehehe. Tapi keinsafan tu hanye sekejap. 15 minit kemudian, zoom-zoom semula. Hehehehe.

Ahahaha. Bosan gile citer ni.

6 comments:

sitikus said...

'bosan gila cerita ni'. tau pon :p

zulkarnain said...

hohoho tahniah kerana ko telah blaja menjadi speedracer...

hohoh ape klas cucuk mazda6 140 jek... kalo ako. dh lame ako tinggalkan..
tp cop ko ni hiway mane ek? ko kene biase bawak kt hiway tu so bolehlah tau pkol brape polis rajin nk dok dalam semak tu.. ape sume..
byk lg ko kene blaja ni...

stakat ni brape top/rekod maximum speed yg ko dh bawak?

mushana udon mustafa said...

"15 minit kemudian, zoom-zoom semula"

hm, dah siap pakai tagline mazda gitew. habes la. esok lusa trade in kete, cari loan utk 6...

Faizul Azmil said...

> sitikus:
yeah. tak suruh bace pun. kekekekeke. kau ni sape pun aku tak kenal. cis.

> zulkarnain:
ooo. takkan nak pecut tinggalkan die. cucuk2 kat belakang die lagi best, kasi die sakit hati sikit. pastu siap pakai high beam lagi, kasi silau. muahahaha. ok pakai high beam tu keji sangat, aku tak buat.

hiway mane? rahasiyer!

max speed? hehehe. malu laa. anggap laa lebih sikit dari 110. sahaje.

> udon:
seperti status MSN aku, "2 is my 6". meaning Gen2 tu je laa Mazda6 aku. itu je yang mampu. kakakakaka.

mr dx said...

pergh. sekali tengok 6 ni mmg macam 2 lah. feewit. dimutie sungguh!

Faizul Azmil said...

nampak macam serupa kalau tengok dari angle tu je kot. hehehehe. kalau tengok in person (in car?) maka terserlahlah kelainannye yang ketara. oh!