Tuesday, July 07, 2009

Pandu Cermat Jiwa Selamat

Aku berazam untuk memandu dengan lebih berhemah.
Hip hip! Shohoku, berusahalah!

Some tips for meself (to be added over time):
  • Check surrounding before changing lanes. Double-check both sides. Triple-check the blind spots!
  • Make it a habit to signal before changing lanes or making turns. Even if no one else is around!
  • Don't do crazy cornering! Hehehe. This is super hard as I used to (and still) think that it's so not cool to brake while taking corners =P
  • Avoid sudden braking. Not good for the passengers. The driver of course-lah know when he/she brakes, but not the passengers.
  • Avoid cucuk-cucuk. Sangat susah juge. Sometimes I consider cucuk-cucuk as part of the ICE (in-car-entertainment). Hehehe.
  • Obey the speed limit. Very hard to do when no one else is around, and even harder to do on the highway!
  • Be patient! Mengucap & istighfar banyak-banyak!
  • Give more ways to motorbikers! If something were to happen to them, you're the one who will be blamed in most cases...
  • Take time to park properly
  • Make sure you know which way you're going. It helps you to focus on the driving instead of the direction. It can also avoid last minute lane-changing!
  • Don't forget to switch on the headlights when driving at night. Yes, the streets of KL are super bright, but it's not a question of whether you can see your way or not. It's more important to ask whether other drivers can see you or not.
  • Try not to run the red lights - even in the early mornings where you feel stupid waiting for the invisible cars from other directions to move... Super hard to do. LOL. I go to work before 6 in the morning, so the volume of traffic is very very low. That's why I do run some of the red lights. Gotta stop doing that huh?
Those who knew my driving style should also knew that all of the above are soooo relevant!
Hmmm. Feel free to add =)

5 comments:

dAdDy & mUmMy said...

huh~ konons ler tu nak jd pemandu berhemah.. pooodahhhh ....
pemandu berhemah x kan melanggar segala benda di sekeliling.... ooopsss.. terlebih sudah... huahuahuah :P

Faizul Azmil said...

kau ni paham ke tak perkataan "berazam" tu ape makne dia? adoih!

mushana udon mustafa said...

ICE: aku cadangkan try weaving thru traffic sebagai alternatif ICE. ataupun pick a more expensive car and tengok sape sampai satu point rawak terlebih dahulu.

give way to bikers: indeed. kasihanilah orang2 seperti aku yang hanya mampu membeli skuter tangan kedua.

2nd last: agak2 la tak bukak lampu malam2... itu bukan default setting ke kalau after 7.30pm?

last: aku dulu (sekarang tidak lagi... mauahaha) keluar 30 minit lagi lewat dari ko, tapi aku still redah je lampu merah. chill la weih. hari masih muda remaja, gitew.

mr dx said...

udon: weaving thru traffic as an ICE? dude. mamat ni nak ubah driving style die la. ke ko tak baca the rest and just saw the ICE bit? haha. and no, aku tak rase Gen-2 CPS ade auto setting bukak lampu lepas kul 7.30pm, but then again aku tak pernah naik time 7.30pm. Bojol, enlighten us?

Faizul Azmil said...

lol on the ICE bit. and true indeed, i'm trying to change lah! hahaha.

btw susah nak weave kalau tengah2 traffic jam. kalau atas highway selalu juge potong2 sebelah kiri, kalau kete tu taknak ke tepi. kalau ambik corner, seharusnya ambik innermost lane. hiks.

bukak lampu malam? mane ade default setting. should be done by the driver himself, yes. tapi bukan automatically by the car. aku rase itu yg udon maksudkan kot?

btw aku pernah terlupe bukak lampu satu malam tu (sebab jalan terang!). pastu tengah2 drive tu dok menyumpah orang2 depan dok tukar lane sesuka hati, tak nampak ke aku kat belakang? tak lama lepas tu baru sedar aku lupe bukak lampu. hahaha. my bad!

lampu merah. hehehehe. pagi tadi try berenti (walaupun takde kete lain dari sebelah sane). ade lak kete belakang aku potong dari tepi, redah lampu merah. eeeeee dugaan2. tapi tu laa, pepagi buta takpe kot, as long as confirm takde kete/motor dari arah lain (tetibe jadi lenient)