Monday, November 16, 2009

Dalam Taman Syahdu

Salam.

Jarum-jarum jam itu sudah menunjukkan pukul 7.30 malam. Aku masih lagi di pejabat pada waktu ini.
Banyak kerja?
Ya.

Sedang buat kerja?
Mestilah tidak. Kan tengah update blog ni. Muahahahaha.
Yer, memang banyak kerja aku yang tergantung tak bertali buat masa ni. Aku pun dah konfius nak buat yang mana dulu. Makin banyak kerja yang pending, makin konfius, makin malas. Makin malas, makin banyak kerja pending. So, dia duk pusing-pusing kat situlah. Makin lama makin banyak. Hohohoho. Actually part konfius tu macam boleh buang, malas je yang sebenarnye. Haha.

Aku baru je lepas kemas ofis sebenarnye. Eh, kemas ofis? Iyer. Basuh pinggan mangkuk, lap meja, buang sampah. Jadi surirumah (atau mungkin lebih tepat lagi, suripejabat) kejap hari ni. Kenapa yer? Kerana hari ini adalah hari potluck kat ofis aku. Memandangkan aku tak bawak apa-apa makanan, maka aku buatlah sumbangan dalam bentuk buruh kasar. Oh! Mulia kan hati aku? Muahahaha. Sebenarnye saje je tulis pasal ni supaya kalau member-member ofis (e.g. Kak Fad & Nurul) bace, diorang terharu. Ahaks. Tapi lepas bace ayat pengakuan tersebut mesti dah tak terharu. Masih terngiang-ngiang lagi kata-kata Kak Fad yang penuh tanda seru, "chehhhh!!!"

Potluck. Aku dah takde idea nak bawak makanan ape. Nak bawak megi goreng, malu sudah. Haha. Nak bawak nasik goreng, nasik goreng aku tak best. Dulu-dulu mase belajar, boleh laa celen member-member, setakat pakai perencah Adabi je. Tapi itu sama-sama students. Sekarang nak celen golongan ibu-ibu mithali yang sehari-harian bertungkus-lumus di dapur, tak dapek la... Nasik goreng aku dah laa kompem takde sayur, takde bawang. Haruslah tak mendapat sambutan menggalakkan. Setakat bergantung kepada daya tarikan sosej dan crabstick. Haha. Sayunye.

Oh! Tadi mase makan juga, aku macam biaselah, terpakse berhempas-pulas mengasingkan bahan-bahan yang tidak kuundang (tapi telah diundang oleh tukang masak), iaitu sayur-sayuran dan bawang-bawangan. Ramai laa pulak duk perhati. Malu I. Ahakz. Tapi aku makan fokus je, tak kire orang keliling dah. Haha. Tetibe ade lak member buat statement, "ahh, susah nak masak untuk die ni. Itu takleh makan, ini takleh makan. Patut biar je die bujang." Muahahaha. Well, actually it's quite the opposite kot? Takyah letak ape-ape, kan lagi senang masak gitu?

Dan aku ni sebenarnye bab makan ni amatlah tak kisah. Seingat aku, aku tak pernah rase bosan dengan makanan. Kalaulah ditakdirkan aku ade isteri suatu hari nanti, ahaks, die masak nasik putih dengan lauk telur goreng dan kicap pun dah cukup. Hari-hari pun takpe. Bertahun-tahun pun takpe. Aku jamin aku tak komplen. Hahaha. Percaya tak? Kena laa percaya. Kan ke senang gitu. Sebab tu la aku kadang-kadang tak faham bile orang komplen bosan makan benda yang sama hari-hari. Tapi bukan salah diorang kot, aku je yang ganjil. Genius laa katekan. Muahahaha.

Yer, aku memang seorang genius.

Saturday, November 14, 2009

Mutiara Naga

Salam.

Hujan masih lagi turun membasahi bumi.
Hujan rintik-rintik, air bergelora.
Emak bagi seposen, ayah bagi seposen.
Saya pun pergi sekolah.
Cikgu tanya, "3 tambah 3?"
Saya jawab, "6."

Cikgu 'right,' saya pun lari pulang.
Pagi tadi dah hujan. Mase lunch, dia berenti. So lepas habis lunch tu, aku pikir, "ok, dah boleh gi basuh kereta kot? Petang ni mesti tak hujan dah." Tapi ternyata tak sampai 2 minit lepas basuh kereta, hujan turun semula. Hahahaha. Tapi takpelah. At least berbasuh sikit kereta aku, daripada tak basuh langsung.
Sekarang dah malam, hujan masih belum berenti. Ok jugak, sejuk laa sikit Kota Langit (KL) ni. Hehehehe.

Eh? Oh! Aku dah dapat kereta aku semula. Muahahaha. Tapi tak serupa macam dulu laaa. Kurang sana sini. Next time laa cerita pasal tu, ok?

Sunday, November 08, 2009

Taman Rashidah Utama

Salam.

Malam tadi tido kat ofis. Malam ini juga. Dan mungkin malam-malam seterusnya lagi sepanjang minggu ini. Bulan ini kene standby, oh! Keje habis pukul 2 pagi, LRT pun dah tak beroperasi. Kalau ade kereta (tak siap lagi!), memang aku akan balik. Oleh sebab tiada pilihan, maka ofislah tempat yang paling seswai untuk santai.

Tapi malam tadi aku takut. Janji dengan member pukul 10 malam, tapi aku sampai awal. Disebabkan kerana aku takde transport sendiri buat masa ni, susah sikit nak plan. Semalam tumpang member, dia hantar pukul 8, maka pukul 8 la aku sampai. Malas nak gi tempat lain, duduk je laa tunggu dalam ofis sorang-sorang.

Pukul 8.30, so aku pun get ready lah nak sembahyang Isyak. Tanpa sebarang rasa syak wasangka, aku pun melangkah ke surau. Bukak pintu. Bentang sejadah. Tiba-tiba lampu surau terpadam. Shoot, berderau darah aku. Aku pun bukak balik lampu surau (suis dalam surau je).

Aku bukak pintu surau. Nak tengok kot-kot ade orang kat luar. Takde sape. Tapi mase aku jenguk-jenguk kat luar tu, lampu-lampu dalam ofis lak terpadam satu demi satu. Aku pandang kat suis lampu ofis (tepi surau). Takde sape. Makin cuak. Dah pikir macam-macam dah. Ape-ape pun, bukak lampu dulu. Tengah aku duk bukak lampu tu pun, ade lak lampu lain padam. Ish. Lepas dah pasang balik semua lampu, aku pergi lak jenguk suis yang lagi satu dekat pintu masuk ofis, takde orang jugak. Aihh, psiko betul. Mulut dah kumat-kamit mintak doa macam-macam.

Aku pegi balik ke surau. Takut nak sembahyang. Bukan takut ape, takut kang tengah-tengah sembahyang lampu padam. Kalau belum start or kalau dah habis, boleh gak aku pegi bukak semula lampu tu. Tapi kalau tengah sembahyang, ape-ape pun kena continue dulu. So aku tunggu laa dalam 5 minit. Lepas konfiden dah stabil, aku pun sembahyang la. Susah nak concentrate hoooo. Bulu tengkok duk meremang tegak je.

Anyhow, lepas sembahyang dah lega sikit. Duk pikir nak stay tunggu dalam ofis ke, nak tunggu kat tempat lain. Kalau tempat lain pun, nak gi mane? Hahaha. So, stay dalam ofis je lah. Pastu teringat laa pulak pernah bace satu email dari Management Menara TM. Diorang akan execute satu operasi untuk tutup lampu secara automatik pada waktu malam (centralized). Huh. Itu je yang aku boleh pikirkan secara logik untuk menenangkan hati.

Pukul 1.30 pagi sekali lagi lampu padam. Tadi mase nak sembahyang Isyak hari ni pun padam lagi pukul 8.30 malam. Time aku tengah menulis ni pun lampu terpadam tadi, pukul 10.30 malam. So, confirm laa kot? Automatik?

Penat ah camni nak kene gi bukak semula lampu every 2-3 hours or so. Bulan-bulan sebelum ni takde pun. Hohohoho. Takpelah, at least diorang tak tutup semua terus sekaligus. Diorang tutup one by one. So, sempat ler aku nak bukak balik before gelap terus.

Ku berpijak nyata di sini
Tak tercapai bintang di langit
Ku siramkan air mata
Pada darah cinta
Sebagai hiasan taman ini

Oops tetibe ternyanyi.

Tuesday, November 03, 2009

Satu Lampu Depan

We'll run until she's out of breath
She ran until there's nothing left
She hit the end - it's just her window ledge

Oh!