Monday, December 07, 2009

Hanya Kerna Peristiwa Itu

Salam.

Hari Khamis last week aku mintak cuti, nak pergi servis kereta. Ni kire first service after eksiden haritu ler. Rase-rase berape aku kena bayar? Ngehehehe. RM800 lebih kot, hanya kerna peristiwa itu.
  • RM320 untuk service biasa
  • RM200 untuk tukar something yang dah bengkok kat bawah kereta
  • RM100 untuk cuci something yang dah wajar dicuci kat dalam engine bay
  • RM80x3 untuk recondition rim-rim yang dah bengkoks tahap Impak Minima
  • p/s: something-something kat atas tu aku tak tahu ape name die. Tsk tsk.
So, yeah, RM800+ aku kena bayar. Tapi kire ok laa, seronok laa sikit bawak kereta lepas tu. Bile bawak laju (sikit), steering dah tak gegar-gegar macam konsert Jom Heboh lagi. Lama jugak laa nak tunggu die setelkan semua tu. Dari pukul 10 pagi aku datang, sampai ler pukul 5 petang baru aku balik. Nasib baik dekat-dekat situ ade masjid and kedai makan, dapat jugak laa aku menikmati sedikit santapan rohani dan Liyana Jasmay jasmani. Dan masa 7 jam tersebut juga banyak diluangkan bersama handfon baru aku. I likeeeee, hanya kerna peristiwa itu. Ahakz.

Sony Ericsson W910i dan anak-anak angkat beliau. Buy 1 free 3? Muahaha.

Nokia 5800 ExpressMusic baru yang hampir musnah, hanya kerna peristiwa itu.

So, dengan newly refined alignment tersebut, hari Sabtu lalu aku pun bertolak ler ke Jengka untuk menghadiri majlis perkahwinan Sayut dan Syida. Ngeeeee dah kawin dah diorang. Tahniah2. Semoga bahagia-bahagia senantiasa. Hehe. Alamak, takde gambar pulaks, hanya kerna peristiwa itu.

On the way pergi dan balik mase lalu Lebuhraya Karak dan LPT, memang banyak eksiden yang kitorang nampak. Ade laa dalam 4-5 kes. Bayangkan, itu baru satu hari. Kalau seminggu, berape eksiden? Sebulan? Waaaaaa. Dukacita dimaklumkan aku juge pernah menjadi salah satu penyumbang statistik tersebut. Anda bile lagi? Hehehe. Ok, sila jangan simpan cita-cita sedemikian, hanya kerna peristiwa itu.

Setelah disajikan dengan imej-imej ngeri tersebut, aku pun memandu dengan lebih berhemah. Alhamdulillah, selamat pergi dan selamat kembali. Melihat dia tertidur juga membuatkan aku ingin memandu dengan sebaik-baik mungkin agar tidak terganggu tidurnya, hanya kerna peristiwa itu. Ahakz.

Selepas kembali ke KL, singgah pula di Kelana Jaya untuk ke kenduri lagi satu, iaitu kenduri Mek Ely Dr. Ely dan Dr. Hazmi. Memandangkan kitorang sampai pun dah lewat (around 6 PM muahahaha), so memang target nak datang bagi hadiah je laa, bukan nak makan. Meja-meja, khemah-khemah semua dah kemas, orang lain pun dah balik dah, hanya kerna peristiwa itu. So, yeah, tahniah juge kepade Dr. Ely dan Dr. Hazmi, semoga berbahagia hingga ke syurga hendaknye.

Yang baju belang tu kawan diorang, aku tak kenal sape. Hahaha.

Pinjam pengantin perempuan jap.

Oh yes, memandangkan aku kurang fasih dengan jalan ke rumah pengantin, maka dapatlah aku test power GPS Garmin kat dalam handfon baru tu. Muahahahaha. Excited lak. Mula-mula musykil gak, jalan mane laa GPS ni bawak, macam nak kidnap kitorang je. Tapi last-last sampai juge. Haibat, haibat. Alhamdulillah, satelit tersebut tidak meng-kidnap kitorang, hanya kerna peristiwa itu.

Alhamdulillah juga, perjalanan sepanjang hari tersebut lancar. Tiada hujan lebat atau lopak-lopak air yang bisa mengganggu-gugat psikologi aku semasa memandu. Hehehe. Malu laa kalau terpakse menangis bile ade passengers dalam kereta. Gyahahaha. P/s: perlu diingatkan di sini bahawa frasa "nak nangis" dalam entry sebelum ini adalah metafora semata-mata, hanya kerna peristiwa itu. Hehehehe.

Oklah. Izinkan aku tutup entry ni dengan ucapan hanya kerna peristiwa itu lagi sekali. Oh!

15 comments:

mr dx said...

excessive usage of the phrase. red flag! red flag! this is as brioneo as it gets.

dAdDy & mUmMy said...

...pls la buang hanya kerna peristiwa itu......

hahahaa... dia tertidur? ehem..siapakan gerangan dia itu??

kwang kwang kwang

mr dx said...

Haha. Aku tau! Mesti bukan Suraya yg tertido.

Faizul Azmil said...

Siapa dia itu, berbaju kebaya~

Ewah. Pantas je kau menangkap line tersebut. Huhuhu. Takde sape, saje nak bagi saspen, hanya kerna peristiwa itu.

dAdDy & mUmMy said...

ceh~ xhabes dgn hanya kerna peristiwa itu

sudahla pejul... hentikanla.....

cuma yang ada, segenggam setia... <--erk..xde kene mengena.... huahuahuaaaaa

Faizul Azmil said...

sebok nak nyanyi jugak!

nursarah87 said...

aku hanya tertarik dengan word 'dia...muahahah

mushana udon mustafa said...

gile banyak comment-able parts dalam entry ni. nanti aku datang balik comment satu2 part tu. haha.

sayut said...

siapakah si dia itu...
hanya ada 2 lagi insan lain yg dibawa suraya ketika itu...
sebagai penambah cerita, faizul azmil juga membawa si dia itu ke jengka 1....apakah maknanya semua itu....huhu

Faizul Azmil said...

> Sarah: Eh, takyah tertarik dengan dia. Oh!

> Udon: Eh, takyah komen satu-persatu pun takpe. Oh!

> Sayut: Eh, takyah tambah-tambah cerita. Takyah mencari ape maknenye. Oh!

ili said...

oooo dah ade 'dia' rupenye

Faizul Azmil said...

> ili: Sudahlah, kerana dia tak ade saye. Oh!

tOsHiO..... O.o said...

hanya kerana peristiwa itu??
nak wat trademark kew??
=.=|||

Faizul Azmil said...

Hohoho. Itu kan lirik lagu. Orang-orang memang la tak tahu.

Faizul Azmil said...

Hohoho. Itu kan lirik lagu. Orang-orang muda memang la tak tahu.